Vitiligo pigmentbehandeling of wijnvlekken

Vitiligo is een aandoening waarbij er melkwitte vlekken op de huid ontstaan doordat de pigmentcellen in de huid kapot gaan. Vitiligo komt best vaak voor. Ongeveer 0.5 tot 2% van de wereldbevolking heeft de aandoening. Het kan op elke leeftijd ontstaan, maar bij de helft van de mensen debuteert de aandoening al voor het 20e levensjaar. Vitiligo is niet ernstig maar kan wel een hele vervelende aandoening zijn.

Een wijnvlek, ook naevus flammeus genoemd, is een aangeboren vaatafwijking in de huid. Ongeveer 0.1% tot 2% van de pasgeborenen heeft een wijnvlek en het is niet erfelijk. Er zit geen verschil in het voorkomen van de wijnvlek tussen mannen/jongens of vrouwen/meisjes.
Een wijnvlek is zichtbaar als een roze tot paarse vlek. De vlek is bij de geboorte aanwezig en groeit daarna met het kind mee. Een wijnvlek kan in het begin roze zijn van kleur en in de loop van de tijd donkerder (rood tot paars) en dikker worden.

Met behulp van mooie en veilige pigmenten maken wij uw huid weer natuurlijk mogelijk. Wij brengen met een hele fijne naald het pigment in de huid. De pigmenten die wij gebruiken zijn veilig en zijn speciaal ontworpen om de huidskleur na te bootsen.

Voorafgaand aan de behandeling plannen wij een uitgebreid persoonlijk intakegesprek. Hier kunnen wij het te behandelen gebied bekijken en bespreken wat uw wensen zijn. Ook nemen wij een vragenlijst door over uw gezondheid.
Na de intake ontvangt u van ons een behandelplan met daarin een schatting van het aantal benodigde behandelingen en welke kosten daaraan verbonden zijn. Tussen elke behandeling zit 6-8 weken.

Indien u een doorverwijzing kunt krijgen van uw dermatoloog/huisarts, is het mogelijk om (een deel) vergoed te krijgen vanuit zorgverzekeraar. Dit verschilt per verzekeraar en polis.

NB Voor wij uw huid behandelen mag u gebruik maken van de verdovende EMLA-crème, op recept verkrijgbaar bij uw huisarts. Breng de crème een halfuur voor de behandeling ruimschoots aan op uw huid.